Industri Logam Berharga : Pelaburan Terbaik pada tahun 2021? Pertumbuhan adalah aliran yang konsisten untuk semua jenis logam utama yang diperdagangkan pada tahun 2020 tetapi apa yang berlaku pada tahun 2021?

Walaupun minyak mentah sering mendominasi berita baru mengenai komoditi, logam sebenarnya boleh menjadi pilihan yang jauh lebih menguntungkan dalam kelas aset ini.Pertumbuhan adalah aliran yang konsisten untuk semua logam utama yang diperdagangkan pada tahun 2020. Oleh itu, ada sebab untuk menjangkakan bahawa tahun ini logam akan terus meningkat nilainya. Di bawah ini kita boleh lihat beberapa jenis logam paling popular yang diperdagangkan di pasaran kewangan. Admin merangkumi apa yang menjadikan setiap logam berharga, dan kemungkinan kelemahan yang mungkin melemahkannya.
Dengan kata lain, ini adalah panduan utama perdagangan logam pada tahun 2021. Semua logam yang diliputi dalam artikel ini adalah sebahagian daripada portfolio perdagangan SuperForex. Anda boleh memperdagangkannya dalam bentuk niaga hadapan (The Form Of Futures) dan CFD.

| Gold

Emas boleh dikatakan logam paling popular di kalangan trader.Ramai orang menggunakannya untuk melindungi pelaburan untuk penghindaran risiko tinggi kerana mempunyai status safe haven. Selain itu, nilainya meningkat setiap kali dolar AS menurun. Logam kuning telah bertambah nilainya selama lima tahun berturut-turut. Pada tahun 2020 sahaja, emas hampir mencecah 30% berbanding tahun sebelumnya. Penganalisis menjangkakan bahawa kenaikan emas akan berterusan pada tahun ini 2021.Namun, perhatikan bahawa kerana status safe haven ini emas cenderung melemah pada pasaran yang optimis. Oleh itu, ketika negara-negara membuat kemajuan dalam vaksinasi Covid-19 dan pandemi berakhir, emas didapati melemah. Tren reflasi yang meningkatkan dolar juga boleh menjadi risiko penurunan yang berpotensi tinggi.

| Silver

Sekiranya ada logam berharga yang dapat mengatasi emas, ia mestilah perak (silver). Dengan pertumbuhan hampir 50% pada tahun 2020, perak adalah logam terbaik untuk dilaburkan pada tahun lalu. Sebab utama kenaikan perak adalah penggunaannya dalam industri tenaga suria. Perak amat penting dalam pembuatan sel fotovoltaik untuk panel solar. Memandangkan dunia semakin ingin beralih ke sumber tenaga yang boleh diperbaharui, permintaan untuk tenaga suria semakin meningkat. Trend ini diterjemahkan secara langsung menjadi lebih banyak permintaan untuk perak, dan menaikkan harganya. Selain tenaga yang boleh diperbaharui, perak juga memiliki penggunaan dalam pembuatan cip, kabel, dan peralatan teknologi lain, semua hal yang sangat diminati.  Oleh kerana fleksibiliti dan peranannya dalam kebanyakan industri yang berkembang pesat, perak juga dapat menjadikannya sebagai logam berprestasi terbaik pada tahun 2021.

| Palladium

Berkat banyak penggunaannya didalam perindustrian, paladium juga telah lama meningkat. Pada tahun 2020, logam ini menaikkan harganya sebanyak 26%.Palladium adalah bahagian dari komponen enjin, yang penting untuk industri pembuatan kereta. Selain itu, ia juga dapat digunakan untuk membuat sel bahan bakar untuk kendaraan listrik/elektrik, di mana ia bersaing dengan platinum. Lebih-lebih lagi, industri komputer riba dan telefon pintar juga memerlukan elemen ini dalam jumlah yang tinggi. Oleh itu, paladium cenderung kekal dalam permintaan tinggi pada tahun 2021 dan dijangka terus meningkat nilainya. 

| Platinum

Logam berharga ini memainkan peranan penting dalam pembuatan kereta. Secara tradisional, platinum telah digunakan dalam pengeluaran enjin diesel, tetapi juga memiliki tempat di dunia yang lebih hijau. Sebagai contoh, ia adalah sebahagian daripada sel bahan bakar hidrogen di beberapa kenderaan elektrik. Platinum juga berperanan dalam membuat cakera keras (hard disk) komputer, gentian optik, dan sebagai pemangkin dalam industri kimia. Platinum meningkat nilai sebanyak 11% tahun lalu. Sejauh ini, trend pada tahun 2021 sedikit bercampur, sebahagian besarnya disebabkan oleh perubahan besar dalam sektor kewangan. Seperti emas dan perak, platinum mendapat keuntungan yang paling besar daripada penghindaran risiko di kalangan trader. Namun, ketika wabak ini ia menghilang di bahagian-bahagian tertentu di dunia, selera risiko meningkat, menekan nilai logam ini, paling tidak dalam jangka pendek. Pada masa yang sama, peningkatan petunjuk industri yang menunjukkan lebih banyak permintaan untuk elemen ini akan membantu kenaikan harganya.

| Copper

Seperti banyak logam lain dalam senarai ini, tembaga mempunyai pelbagai kegunaan. Bidang utama yang menuntut tembaga adalah industri automotif, elektronik, dan pembinaan. Seseorang boleh berpendapat bahawa tembaga lebih banyak permintaan daripada beberapa logam yang disebutkan di atas. Pada bulan Februari sahaja, tembaga meningkat dari $ 3.5 menjadi $ 4.3 per paun, atau sekitar 23%. Walaupun sejak itu mundur dari level tertinggi ini dan sekarang diperdagangkan sekitar $ 4 per paun, itu masih tinggi selama bertahun-tahun. Semua prospek kenaikan harga tembaga terus kukuh.

Untuk pengetahuan min adalah dari pejabat perwakilan SuperForex di Malaysia, jadi min akan bantu urusan korang dari A-Z tauuu, boleh contact min menerusi Contact Number dibawah ya.

Untuk anda yang baru nak berjinak-jinak dalam dunia Forex Trading ni kan, dengan Super Forex ni anda boleh deposit serendah 10usd je tau untuk Micro Cent Account sebagai permulaan. Nanti bila anda dah yakin untuk trade dan nak cari profit yang lebih besar baru lah anda modalkan deposit yang besar sikit macam 100usd , 200usd dan sebagainya.
Okay last! Untuk setiap deposit 100usd ke atas anda dah boleh apply 202% bonus tau (100% support margin), dan anda akan terima 1 Premium T-shirt Official Super Forex juga tau, memang berbaloi sangat bila jadi client Super Forex ni guys !

Sekian lah perkongsian min pada hari ini, terima kasih kepada semua yang stay tune dan baca sampai habis tu…..
Jom daftar dan trade bersama Super Forex , Broker pilihan anda !

Pendaftaran Baru boleh dibuat melalui link dibawah ini :
superforex.com/?x=ACMR

Sebarang pertanyaan boleh hubungi admin terus melalui :
011-10666609

www.wasap.my/6011-10666609/SuperForex

Related Posts

USD Market outlook

USD menguat selepas info berita yang di keluarkan khamis 16

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top
Send this to a friend