Cara Mudah Trading Forex

Ramai tertanya-tanya cara mudah trading forex,atau ramai bercakap main forex? dan sebagai nya,Masalah utama mereka masih belum paham apa itu forex trading, walaupun sudah cuba membaca bab belajar forex

Memang betul,banyak bahagian perlu belajar,jadi sini nak mengulas sedikit sebanyak mengenai tutorial di web majalahtrader ini supaya dapat memberi gambaran bagaimana nak berurus niaga dalam forex trading secara individu

Sebelum anda mula, pasti kan hari bekerja,bukannya pada hari cuti sabtu dan ahad

Chart tidak bergerak dan akaun demo bergerak pada hari tersebut kerana server tutup pada sabtu dan anad (broker cuti)

1..download mt4 terlebih dahulu

Anda boleh download di google dan pilih mana-mana broker mengikut pilihan sendiri,tapi kat sini saya guna broker weltrade

2.Install dan daftar akaun demo

Sesetengah broker tidak membenarkan pendaftaran terus dari platform mt4,jadi perlu di website broker tersebut dahulu

jika hendak membuka melalui web sila layari pautan di bawah

my.weltrade.com/trading/platform/?r1=ipartner&r2=28439

3 setelah siap install,buka mt4 tersebut,kemudian pilih server demo

Sekiranya tiada gambaran di atas tekan file dan open an account

Pilih new demo account

Isi form tersebut (tidak perlu mengisi maklumat betul dah boleh buka akaun tersebut)

Tekan Finish

Update,cara baru

Sekarang nak setup demo account di mt4 dah x semacam dahulu lagi,

Sekarang perlu daftar melalui website terlebih dahulu

Sebagai contoh saya guna broker Weltrade dengan trading platform mt4,dan boleh juga broker lain,tapi caranya mungkin berbeza sedikit

Daftar akaun demo

Tekan link di bawah untuk mendaftar

Dan nombor akaun dan juga pasword akan di berikan sama ada direct atau pun di hantar terus ke email

Download dan install

Untuk mendownload boleh guna link tadi atau link lain di bawah

my.weltrade.com/trading/platform/?r1=ipartner&r2=28439

Kemudian buka mt4 dan login (maklumat penuh semasa pendaftaran dan boleh cek maklumat yang di hantar ke email )

Tekan Entry Buy atau sell

Klik new order

Pilih sama ada nak sell atau buy

Biarkan beberapa minit dan noleh perhatikan pada chart sama ada profit atau loss

Closed entry tersebut

Keuntungan atau kerugian? Perkara penting dalam apa perniagaan sekali pun,begitu juga dalam forex trading

Ini sahaja,anda boleh ulang perkara di atas sebagai proses untuk percubaan,mudahkan?

Tetapi anda perlu ingat,ini sebagai preview saja,jadi bukan cara yang sebenar,kerana banyak perlara yang di abaikan

Trading Forex yang sebenar adalah mermelukam analisis untuk menetukan sama ada entry buy dan sell,bukanlah ikut suka hati tekan entry buy dan sell,ini memerlukan banyak yang perlu di pelajari

Button new order buy,sell dan closed order hanya diguna setelah anda betul-betul yakin dengan keputusan anda buat sama ada teknikal analisa atau pun fundamental

Sekiranya tidak ambil tahu faktor lain,ini sebenarnya dalammtrading forex ada dua open trade sama ada buy,sell dan closed sahaja,dua step ini sahaja jika anda hadap setiap kali anda trade

Jika sudah nampak, bagaimana urusniaga forex trading di jalankan, boleh pergi ke bahagian teknikal seperti link di bawah untuk teknik contoh atau boleh cari mana-mana teknik mengikut kefahaman anda

Antara langkah awal sebelum ke real akaun

-pastikan sudah belajar basic

-pastikan dapat menggunakan mt4 dengan cekap

-pastikan trade di demo sudah dapat results konsisten selama 2 hingga 3 bulan sekurang-kurang

Jika dah boleh trade di real akaun,jangan terus deposit dengan modal besar,cuba dengan modal kecil kerana berbeza emosi demo dan real,jika anda masih belum faham,boleh lah cuba,apabila anda sudah cuba anda akan faham apa yang di maksudkam

Jangan terlalu gelojoh,ini mengambil !asa sedikit

Jika penerangan di atas masih tidak dapat membantu anda untuk bermula,anda memerlukan mentor face to face,ini cara paling senang,cari kenalam yang sudah tahu mengenai basic dalam forex trading

Agak mustahil untuk di terangkan dengan detail, sekiranya berbuat begitu,ianya sama apa yang ada dalam bahagian untuk belajar forex

Tetapi yakin lah,jika anda berusaha bersungguh-sungguh,akhirnya anda dapat faham dengan sendiri tanpa bantuan dari sesiapa kerana ramai sudah berjaya

Related Posts

Scroll to Top
Send this to a friend